Αυγή Ε. Καραϊσκου | Κοιλιοκάκη
404
post-template-default,single,single-post,postid-404,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Κοιλιοκάκη

Κοιλιοκάκη ονομάζεται η δυσανεξία στη γλουτένη, μια βασική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και αρκετά άλλα σπόρια και δίνει την ελαστικότητα στα άλευρα. Συγκεκριμένα τη βρίσκουμε στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη, τα οποία με τη σειρά τους βρίσκονται σε πολλές, καθημερινές τροφές, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα μπισκότα, τα κέικ, τις σοκολάτες, τα παγωτά, τις σάλτσες, το κέτσαπ, τις γκοφρέτες, τα μπιφτέκια, μερικά αλλαντικά (πχ τα λουκάνικα) και στις σάλτσες μέχρι και στις τσίχλες, τις οδοντόκρεμες και σε συγκεκριμένα συντηρητικά τροφίμων.

 

Ο ακριβής μηχανισμός της κοιλιοκάκης είναι άγνωστος, όμως παρουσιάζεται με ατροφία των χοριακών λαχνών λόγω της δυσανεξίας στη γλουτένη. Η επιφανειακή περιοχή του εντέρου βρίσκεται σημαντικά ελλατωμένη και έτσι υπάρχει έλλειψη δραστικότητας της πεπτιδάσης και της δισακχαράσης, καθώς αυτά τα ένζυμα που διασπούν πρωτεϊνες και υδατάνθρακες, βρίσκονται στα κύτταρα του εντερικού βλεννογόνου. Συνήθως παρουσιάζονται διάρροια, φούσκωμα, ελλειπής απορρόφηση όλων των θρεπτικών ουσιών (υδατάνθρακες, πρωτεϊνες και λίπη), μυϊκή απώλεια, μείωση βάρους ή αδυναμία αύξησης βάρους (στα παιδιά) και αναιμία.

 

Η διάγνωση της κοιλιοκάκης γίνεται με βιοψία του λεπτού εντέρου, μετά απο μικροσκοπική επιβεβαίωση της άμβλυνσης των λαχνών και με την ανταπόκριση μετά απο δοκιμή με δίαιτα χωρίς γλουτένη.

 

Θεραπεία
Η μόνιμη απομάκρυνση της γλουτένης απο τη διατροφή είναι η μοναδική θεραπεία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και σε ελάχιστες ποσότητες γλουτένης γιατί το μέγεθος της βλάβης του λεπτού εντέρου και ο χρόνος αποκατάστασης είναι δυσανάλογα μεγαλύτερα. Αυτό σημαίνει :

 

– Αποφεύγετε το σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη, τη βρώμη, καθώς και όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτά τα δημητριακά. Ειδικά η βρώμη φαίνεται πως προκαλεί προβλήματα περίπου στο 10% των ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη όπως επίσης και ένα δημητριακό που μοιάζει με το σιτάρι, το ντίνκελ, και το οποίο αν περιέχει γλουτένη φαίνεται να γίνεται ανεκτό σε αρκετές περιπτώσεις. Για αυτά τα δύο δημητριακά πρέπει να ελένχετε η δυνατότητα κατανάλωσής τους ή μη στις ήπιες περιπτώσεις. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τροφές που περιλαμβάνονται και που αποφεύγονται στην ευαισθησία στη γλουτένη.

 

– Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες καθότι σπόρια που περιέχουν γλουτένη προστίθενται συχνά σε αρκετά προϊόντα. Όταν δεν είναι ξεκάθαρο εάν ένα προϊόν περιέχει γλουτένη χρησιμοποιήστε τη διεύθυνση που υπάρχει στην ετικέτα για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες.

 

– Στα εστιατόρια ρωτήστε κατά πόσο τα διάφορα άγνωστα φαγητά περιέχουν τα υπό περιορισμό δημητριακά.

 

Διατροφή για δυσανεξία στη γλουτένη

 

Είδος τροφής
Τρόφιμα που περιλαμβάνονται
Τρόφιμα που απαγορεύονται
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Φρέσκο γάλα, γάλα σε σκόνη ή συμπυκνωμένο, κρέμα γάλακτος, κρέμα απο ξυνόγαλο
Γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, μερικά σοκολατούχα, μερικά μη γαλακτοκομικά πρόσθετα για τον καφέ
Προϊόντα κρέατος
Όλα τα κρέατα, πουλερικά και ψάρια
Μπιφτέκια ή λουκάνικα που εμπεριέχουν ψωμί ή φρυγανιά ή γαλέτα
Τυριά
Όλα τα φυσικά τυριά
Τυριά σε αλοιφή που έχουν αλεύρι
Ψωμιά,αμυλούχα προϊόντα
Πατάτες, πατατάλευρο, ρύζι, ρυζάλευρο, άγριο ρύζι, καλαμπόκι, ταπιόκα, αλεύρι απο arrowroot, σογιάλευρο, κεχρί, ειδικά χωρίς γλουτένη, το φαγόπυερο και το ρεβιθάλευρο
Κανονικά ζυμαρικά, όλα τα προϊόντα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, (π.χ. νιφάδες σιταριού, muesli, φρυγανίες, μπισκότα, παξιμάδια, κριτσίνια, κουλουράκια, βουτήματα, χωνάκια παγωτού), backwheat ή triticale (υβρίδιο από σιτάρι-κριθάρι), κρέμες με σιτάρι
Λαχανικά
Όλα
Με κρέμα γάλακτος, ογκρατέν, ζυμωμένα (εκτός αν παρασκευάζονται με αλεύρι χωρίς γλουτένη)
Φρούτα
Όλα τα φρέσκα, κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα, γρανίτες φρούτων, γλυκό του κουταλιού
Γέμιση της τούρτας φρούτων από κονσέρβα
Αναψυκτικά/ποτά
Κρασί, καφές, τσάι, ποτά από απόσταξη
Μπύρα, αναψυκτικά από καβουρδισμένα σπόρια όπως το postum
Διάφορα
Τα περισσότερα καρυκεύματα, cider και ξύδι από κρασί, όλοι οι ξηροί καρποί και σπόρια και κάποιες σοκολάτες
Μερικές σάλτσες σόγιας, μερικές κέτσαπ, αποσταγμένο άσπρο ξύδι, έτοιμες σούπες που περιέχουν σιτάλευρα ή φιδέ ή κρουτόν και οι κροκέτες όλων των ειδών

 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου εφόσον αναφέρετε ως πηγή το σχετικό link
Αυγή Ε. Καραϊσκου // Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

No Comments

Post A Comment